28 02.2020

Podczas Polish Heritage Night, Marcin Gortat ogłasza zakończenie kariery!

W sobotę 15 lutego 2020 roku w legendarnym Hotelu Beverly Hills odbyła się Noc Polskiego Dziedzictwa, wyjątkowe wydarzenie promujące polską kulturę w Stanach Zjednoczonych. Polish Heritage Night w tym roku, po raz pierwszy w historii, przybrała formę Wielkiego Polskiego Balu na którym pojawili się znamienici goście.

Podczas tego wyjątkowego wydarzenia Marcin Gortat nagrodził gości za promocję Polski poza granicami kraju. Wyróżnienie z rąk gospodarza wydarzenia otrzymali:  podróżnik Marek Kamiński, himalaista i alpinista Adam Bielecki, legenda polskiej siatkówki Piotr Gruszka, pięściarze Adam Kownacki i Andrzej Fonfara, aktorzy Piotr Adamczyk, Maciej Musiał, Rafał Zawierucha jak również specjalne wyróżnienie od Fundacji MG13 otrzymali wyjątkowi goście: Pani Hanna Gutkowska weteranka II Wojny Światowej i uczestniczka Powstania Warszawskiego,  David Wiener ocalały z obozu Auschwitz oraz Pułkownik Szczepan Głuszczak Dyrektor Centrum poza Granicami Państwa.

Swoim występem muzycznym zgromadzonych gości zaszczyciła jedyna i niepowtarzalna  Edyta Górniak, która wykonała m.in. cover utworu ,,Nothing Else Matters’’ zespołu Matallica oraz swój największy hit ,,To Nie Ja’’, który w 1994 roku zapewnił jej drugie miejsce w konkursie Eurowizji. Nie zabrakło także ,, Sto Lat ‘’ z okazji trzydziestych szóstych urodzin gospodarza wydarzenia.

Marcin Gortat podczas pięknego i wzruszającego przemówienia oznajmił swoją decyzje o zakończeniu swojej wspaniałej kariery. Polish Machine swoje Pierwsze koszykarskie kroki stawiał w Łódzkim Klubie Sportowym. Swoją zawodową przygodę ze sportem rozpoczął w 2004 roku na parkietach Bundesligi reprezentując barwy klubu RheinEnergie Köln z którym zdobył Mistrzostwo Niemiec oraz trzykrotnie krajowy Puchar. Marcin w trakcie swojej kariery Reprezentował barwy czterech klubów NBA: Orlando Magic, Phoenix Suns, Washington Wizards oraz Los Angeles Clippers.

Partnerzy wydarzenia: Kasa Stefczyka, Polskie Linie Lotnicze LOT, Ewinner, Polska Fundacja Narodowa, FreeYu, Hertz Polska, Sokołów, Primavera.

Dofinansowane przez Polską Fundację Narodową

Galeria zdjęć: