Inne projekty

Szkolny Skills Challenge to turniej sprawnościowy dedykowany dzieciom w szkołach podstawowych organizowany wraz z Ministerstwem Sportu i Turystyki od 2013r. na terenie całego kraju. Celem projektu jest zachęcenie uczniów do aktywniejszego uczestnictwa w podnoszeniu sprawności fizycznej, wzmocnienie pozycji wychowania fizycznego i sportu w hierarchii wartości środowiska szkolnego, oraz nauczenie młodych ludzi zdrowej sportowej rywalizacji. Podczas naszych wizyt chcemy pokazać dzieciom, że dzięki codziennej gimnastyce, uczęszczaniu na szkolne zajęcia sportowe, każde z nich rozwija się sportowo, co w przyszłości może potęgować osiąganie sukcesów i to nie tylko sportowych.

Uczniowie pięćdziesięciu szkół podstawowych zakwalifikowanych do udziału w projekcie, pokonują na czas specjalnie przygotowany tor sprawnościowy, którego poszczególnymi elementami są zadania związane z dyscyplinami sportowymi najczęściej uprawianymi podczas zajęć wychowania fizycznego. W każdej ze szkół na podstawie czasu wyłaniany jest zwycięzca, który zdobywa tytuł Mistrza Szkoły. Dziesięciu najlepszych Mistrzów Szkół, na podstawie czasów, zostaje zakwalifikowanych do Ogólnopolskiego Finału Szkolnego Skills Challenge „Mierz Wysoko”, który odbywa się w Łodzi – rodzinnym mieście Marcina Gortata. Nagrodą dla zwycięzcy, ale również dla nauczyciela wychowania fizycznego jest wyjazd do USA na mecz ligi NBA oraz spotkanie z Marcinem Gortatem.

Do tej odbyło się pięć edycji projektu, podczas których odwiedziliśmy ok. 2500 szkół w Polsce i sprawdziliśmy na torze ok. 12500 dzieci.

• Projekt Szkolny Skills Challange skierowany jest do Szkół Podstawowych
  • W turnieju mogą wziąć udział uczniowie klas IV-VI w wieku 9-13 lat.
  • Szkolny Skills Challenge odbywa się w terminie: październik – grudzień
  • W dniu wydarzenia trenerzy Fundacji MG13 przyjadą do danej szkoły wraz z niezbędnym sprzętem
  • W SSC startuje wybrana grupa uczniów zgłoszona w dniu wydarzenia przez nauczyciela wychowania fizycznego w danej szkole biorącej udział w projekcie.

Jakub Chalecki
SP w Klenicy