Marcin Gortat Basketball Clinic 2020

MARCIN GORTAT CAMP to idea corocznych spotkań i treningów naszego jedynaka w NBA, odbywających się w Polsce, z dziećmi w przedziale wiekowym 9-13 lat.

Pierwszy Camp odbył się w roku 2008 w Łodzi, ale już rok później zajęcia odbyły się w siedmiu polskich miastach – gospodarzach EuroBasketu, a w 2017 roku mieliśmy już jubileuszową X edycję! Co ważne, choć Campy odbywają się już od paru lat, ich forma wcale nie uległa przedawnieniu i z roku na rok coraz więcej dzieci jest chętnych do spotkania z graczami i trenerami NBA i reprezentacji Polski. Do tej pory (2019r) odwiedziliśmy w ramach tego eventu 17 miast i miejscowości w Polsce, będąc w niektórych miastach po kilka razy!! Były to: Łódź, Kraków, Warszawa, Sopot, Rumia, Toruń, Wrocław, Lublin, Olsztyn, Gdynia, Zielona Góra, Dąbrowa Górnicza, Nidzica, Płock, Radom, Siedlce, Piaseczno. Oczywiście nie można zapomnieć, że Marcin wspiera nie tylko polski sport i ale również nasze wojsko. Stąd też zorganizowane przez naszą fundację, MG Camp dla dzieci żołnierzy w jednostkach Wojska Polskiego. Pociechy naszych wojskowych mogły bawić się i trenować z nami w Lublińcu, Bielsku-Białej, Kazuniu, Gliwicach i Witkowie (Powidz). Podczas tych wszystkich treningów mieliśmy przyjemność trenować z ponad sześcioma tysiącami najmłodszych adeptów sportu. Obecnie jest to impreza o ugruntowanej pozycji, która rokrocznie przyciąga coraz większe rzesze młodych adeptów koszykówki.

Marcin Gortat wymyślił Campy jako formę podziękowania społeczeństwu, oraz spłatę długu jaki zaciągnął wśród ludzi, którzy gdy sam był młodym człowiekiem, wielokrotnie w różnych sytuacjach wyciągali do niego swoją pomocną dłoń. Dziś Marcin Gortat co roku poświęca swoje wakacje, swój bezcenny wolny czas, na spotkania z najmłodszymi by samemu pomóc i wskazać właściwy kierunek rozwoju. Oczywiście wzorem są Campy organizowane przez NBA Cares i największe gwiazdy najlepszej koszykarskiej ligi świata!

2020

Dokładnie w 2008 odbyła się historyczna pierwsza edycja wakacyjnych treningów z koszykarzem reprezentującym ówcześnie barwy Orlando Magic. W trakcie 13 lat Campy ewaluowały i zyskały ogromną renomę wśród młodych adeptów koszykówki. Podczas kolejnych edycji wybierani zostali nasi MVP, którzy w nagrodę za swoje wybitne umiejętności wylatywali do USA na mecze NBA, nie inaczej będzie podczas tegorocznych wydarzeń. W wyjątkowym 2020 roku treningi pod okiem weterana ligi NBA odbędą się w trzech miastach: Łodzi, Zgierzu oraz Warszawie.