Marcin Gortat Camp

MARCIN GORTAT CAMP to idea corocznych spotkań i treningów naszego jedynaka w NBA, odbywających się w Polsce, z dziećmi w przedziale wiekowym 9-13 lat.

Pierwszy Camp odbył się w roku 2008 w Łodzi, ale już rok później zajęcia odbyły się w siedmiu polskich miastach – gospodarzach EuroBasketu, a w 2017 roku mieliśmy już jubileuszową X edycję! Co ważne, choć Campy odbywają się już od paru lat, ich forma wcale nie uległa przedawnieniu i z roku na rok coraz więcej dzieci jest chętnych do spotkania z graczami i trenerami NBA i reprezentacji Polski. Do tej pory (2019r) odwiedziliśmy w ramach tego eventu 17 miast i miejscowości w Polsce, będąc w niektórych miastach po kilka razy!! Były to: Łódź, Kraków, Warszawa, Sopot, Rumia, Toruń, Wrocław, Lublin, Olsztyn, Gdynia, Zielona Góra, Dąbrowa Górnicza, Nidzica, Płock, Radom, Siedlce, Piaseczno. Oczywiście nie można zapomnieć, że Marcin wspiera nie tylko polski sport i ale również nasze wojsko. Stąd też zorganizowane przez naszą fundację, MG Camp dla dzieci żołnierzy w jednostkach Wojska Polskiego. Pociechy naszych wojskowych mogły bawić się i trenować z nami w Lublińcu, Bielsku-Białej, Kazuniu, Gliwicach i Witkowie (Powidz). Podczas tych wszystkich treningów mieliśmy przyjemność trenować z ponad sześcioma tysiącami najmłodszych adeptów sportu. Obecnie jest to impreza o ugruntowanej pozycji, która rokrocznie przyciąga coraz większe rzesze młodych adeptów koszykówki.

Marcin Gortat wymyślił Campy jako formę podziękowania społeczeństwu, oraz spłatę długu jaki zaciągnął wśród ludzi, którzy gdy sam był młodym człowiekiem, wielokrotnie w różnych sytuacjach wyciągali do niego swoją pomocną dłoń. Dziś Marcin Gortat co roku poświęca swoje wakacje, swój bezcenny wolny czas, na spotkania z najmłodszymi by samemu pomóc i wskazać właściwy kierunek rozwoju. Oczywiście wzorem są Campy organizowane przez NBA Cares i największe gwiazdy najlepszej koszykarskiej ligi świata!

2021

Miło nam zakomunikować, że Fundacja Marcina Gortata, po raz kolejny stanęła na wysokości zadania i mimo zawirowań związanych z sytuacją epidemiologiczną w kraju, zorganizuje w tym roku swój najbardziej znany i wyczekiwany przez wszystkich projekt Marcin Gortat Camp! Wraz z Ministerstwem Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu oraz naszymi partnerami, damy młodym sportowcom znów możliwość podnoszenia swoich umiejętności z najlepszymi koszykarzami w kraju, a także możliwość sprawdzenia się z innymi rówieśnikami z całej Polski.

Informujemy również, że Fundacja Marcina Gortata zorganizuje camp dla dzieci z niepełnosprawnością ruchową. Tym razem zawitamy do Krakowa oraz warszawskiej dzielnicy Wilanów. Dzieci poruszające się na wózkach będą miały możliwość trenowania pod okiem reprezentantów kraju w koszykówce na wózkach.