Marcin Gortat Camp

MARCIN GORTAT CAMP to idea corocznych spotkań i treningów naszego byłego zawodnika w NBA, odbywających się w Polsce, z dziećmi w przedziale wiekowym 9-13 lat.

Pierwszy Camp odbył się w roku 2008 w Łodzi, ale już rok później zajęcia odbyły się w siedmiu polskich miastach – gospodarzach EuroBasketu, a w 2017 roku mieliśmy już jubileuszową X edycję! Co ważne, choć Campy odbywają się już od paru lat, ich forma wcale nie uległa przedawnieniu i z roku na rok coraz więcej dzieci jest chętnych do spotkania z graczami i trenerami NBA i reprezentacji Polski. Do tej pory (2022r) odwiedziliśmy w ramach tego eventu 19 miast i miejscowości w Polsce, będąc w niektórych miastach po kilka razy!! Były to: Łódź, Kraków, Warszawa, Zgierz, Sopot, Rumia, Toruń, Wrocław, Lublin, Olsztyn, Gdynia, Zielona Góra, Dąbrowa Górnicza, Nidzica, Płock, Radom, Siedlce, Piaseczno, Krosno. Oczywiście nie można zapomnieć, że Marcin wspiera nie tylko polski sport i ale również nasze wojsko. Stąd też zorganizowane przez naszą fundację, MG Camp dla dzieci żołnierzy w jednostkach Wojska Polskiego. Pociechy naszych wojskowych mogły bawić się i trenować z nami w Lublińcu, Bielsku-Białej, Kazuniu, Gliwicach i Witkowie (Powidz). Podczas tych wszystkich treningów mieliśmy przyjemność trenować z ponad sześcioma tysiącami najmłodszych adeptów sportu. Obecnie jest to impreza o ugruntowanej pozycji, która rokrocznie przyciąga coraz większe rzesze młodych adeptów koszykówki.

Marcin Gortat wymyślił Campy jako formę podziękowania społeczeństwu, oraz spłatę długu jaki zaciągnął wśród ludzi, którzy gdy sam był młodym człowiekiem, wielokrotnie w różnych sytuacjach wyciągali do niego swoją pomocną dłoń. Dziś Marcin Gortat co roku poświęca swoje wakacje, swój bezcenny wolny czas, na spotkania z najmłodszymi by samemu pomóc i wskazać właściwy kierunek rozwoju. Oczywiście wzorem są Campy organizowane przez NBA Cares i największe gwiazdy najlepszej koszykarskiej ligi świata!

2022

Uwaga wszyscy miłośnicy basketu! Wielkimi krokami zbliża się jubileuszowa, XV edycja Marcin Gortat Camp. Razem z Ministerstwem Sportu i naszymi partnerami zapraszamy Was w tym roku na wspólną zabawę z nami i naszymi trenerami już pod koniec czerwca. W tym roku odwiedzimy cztery miasta, w których będziecie mieli okazje pokazać swoje umiejętności i powalczyć o tytuł MVP i wylot do Stanów Zjednoczonych. Listę miast wraz z datami i formularze zgłoszeniowe znajdziecie klikając strzałkę przy tym newsie.

Jednocześnie informujemy, że tradycyjnie jak co roku zorganizujemy camp dla dzieci z niepełnosprawnością ruchową, który w tym roku odbędzie się w gościnnym Zgierzu. Trening odbędzie się po okiem reprezentantów Polski w koszykówce na wózkach.